Luni, Octombrie 03, 2022
Str. Fulger nr. 211, Craiova Tel : 0766 438 535

 

Renault S.A. este un producator francez de automobile, furgonete, autobuze, tractoare si autocamioane. Compania mai este cunoscuta pentru modul revolutionar de design, pentru numeroasele progrese tehnologice (inclusiv cele ce privesc siguranta pasagerilor si a pietonilor) si pentru motoarele folosite in competitiile sportive.

Corporatia Renault a fost fondata in anul 1898 de cei trei frati Renault, Louis, Marcel si Fernand, dar si prin contributia prietenilor lui Louis, Thomas Evert si Julian Wyer. Louis a fost cel care a avut ideea de a proiecta si construi câteva modele inainte de a-i coopta in echipa si pe fratii lui, renuntând sa mai lucreze la afacerea cu textile a parintilor lor.

Primul autoturism Renault, Renault Voiturette 1CV, a fost vândut unui prieten de-al tatalui celor trei, dar nu inainte ca Louis sa testeze autoturismul. Clientul a fost impresionat de modul in care micul autoturism se comporta pe drum. Cei trei frati sesizeaza ca singura modalitate de promovare pentru produsele lor o reprezinta competitiile automobilistice. Renault a avut parte de succes inca din prima cursa, ceea ce a condus la expansiunea companiei. Louis si Marcel au participat la curse atumobilistice ca Paris-Trouville, Paris-Rambouillet si Paris-Ostende cu automobile produse de ei, dar in 1903 in timpul cursei Paris-Madrid, Marcel, care avea 31 de ani, a decedat in urma unui accident.

in aceeasi cursa, alti 15 concurenti au suferit de pe urma accidentelor, organizatorii au fost nevoiti sa anuleze cursa. Louis a suferit o imensa pierdere, nu numai ca isi pierduse fratele, dar isi pierduse si un mare sustinator al ideilor sale. De atunci Louis nu a mai participat la competitii automobilistice, angajând piloti profesionisti care sa apere prestigiul si culorile companiei in numeroasele competitii automobilistice din intreaga lume (Africa de Sud, Statele Unite, Cuba, America de Sud).

in 1906, modelul AK 90 CV câstiga primul Grand Prix. in anul 1909, Louis preia controlul total al companiei, dupa decesul fratelui sau Fernand, deces venit dupa o lunga perioada de suferinta. inca de la inceput, Renault a adus in industria auto o serie de inovatii ce au contribuit la deschiderea unor noi orizonturi. Renault a fost primul producator de sedanuri si a brevetat turbosuflanta. Pe vremea aceea, autoturismele erau produse de lux, iar pretul minim pentru un Renault era de 3000 de franci francezi, o suma importanta pentru care un muncitor obisnuit trebuia sa munceasca zece ani.

26 septembrie 1918: tancul FT-17 folosit de trupele americane.

in anii dinaintea Primului Razboi Mondial, Renault a produs taximetre, autobuze si autocamioane comerciale. in timpul Primului Razboi Mondial (1914 - 1918), Renault a produs munitie, avioane militare, vehicule militare (ca de exemplu revolutionarul tanc Renault FT-17) dar si ambulante si grupuri electrogene. Renault a devenit lider mondial in productia de motoare de avion, avioanele echipate cu motoare produse de Louis stabilind record dupa record in ceea ce priveste viteza de deplasare. Aceasta performanta s-a atins datorita modului de proiectare, ceea ce a facut ca Louis Renault sa fie felicitat de Fortele Aliate pentru contributiile companiei sale la victorie. Ca urmare a acestui succes, sigla Renault ilustra un tanc victorios. Dupa razboi, Renault a devenit cel mai mare si important producator privat din Franta, iar Louis Renault detinea 85% din actiunile societatii. Este construita o noua uzina pe insula Seguin, la Billancourt; uzina reprezenta un simbol al prosperitatii.in anul 1913, Louis introduce o noua metoda de imbunatatire a productiei, metoda lui Taylor, insa muncitorii nu o priveau cu ochi buni. Louis vazuse aceasta metoda in vizita de la Ford, unde a observat gradul ridicat de eficienta a acestui producator. in anii premergatori Primului Razboi Mondial, fabrica avea 5.000 de angajati care produceau 4.200 de autoturisme pe an.
Perioada interbelica (1919-1938)

in aceasta perioada, Louis Renault a largit gama de produse, introducând in productie si masini agricole si industriale. Chiar si asa Renault s-a luptat cu explozia comenzilor pentru autoturismele accesibile, problemele cu stocul de autoturisme si cu forta de munca, factori ce au incetinit progresul companiei. De asemenea, Renault a trebuit sa gaseasca un mod eficient de distributie a automobilelor; astfel in 1920 s-a semnat un contract de distributie intre Louis Renault si Gustave Gueudet, un afacerist din nordul Frantei.

inainte de Primul Razboi Mondial autoturismele Renault aveau un aspect aparte in special la partea frontala, datorita pozitiei neobisnuite a radiatorului care se afla in spatele motorului. in perioada de dupa razboi, 1920 - 1930, toate modelele Renault au inceput sa aiba radiatorul in fata motorului. Astfel, in 1925, sigla de pe capota motorului isi schimba forma, trecând la forma de romb, familiara astazi.

Renault a produs o gama larga de produse de la modele in serii mici la modele in serii foarte mari. De exemplu, 1928 a fost anul in care Renault a produs 45.809 de unitati apartinând celor sapte serii de modele, incepând cu a 6cv, a 10cv, Monasix, 15cv, Vivasix, 18/24cv si 40cv. Au existat opt stiluri de caroserie si cele mai lungi sasiuri erau disponibile pentru caroseriile tip trasura. Modelele au fost produse la diferite dimensiuni, insa cele mici ereau preferate de un numar mare de clienti.

in anul 1928 Renault decide sa exporte automobilele sale si in Marea Britanie, operând o serie de modificari pentru ca modelele sa corespunda conditiilor de trafic din Regat. in consecinta modelele erau mai ridicate, aveau radiatoarele si caroseriile mai mari. Exporturile in Statele Unite s-au redus aproape la zero dupa ce atinsesera un maxim inainte de Primul Razboi Mondial. Modelul NM 40cv Tourer avea in Statele Unite un pret de peste 4.600 USD, similar cu pretul unui Cadillac V12 Tourer, iar limuzina inchisa denumita „7” costa 6.000 USD, fiind mai scumpa decât un Cadillac V16 Limousine. intreaga serie era construita intr-un stil conservator. in anul 1927 a fost lansat modelul Vivasix – PG1, care era un model sportiv de lux. Avea o caroserie din fier si era echipata cu un motor cu 6 cilindri si o capacitate cilindrica de 3180 cc.

Modelul „de Grand Luxe Renaults”, cu un ampatament de peste 3,68 metri, a fost produs intr-un numar limitat de exemplare in doua versiuni de motorizare, de 6 si de 8 cilindri. Pentru modelele Grand Renault (NM, PI si PZ) din 1927 cu motorizarea cu sase cilindri in linie s-a introdus o suspensie spate cu prindere in trei puncte, ceea ce a determinat o stabilitate sporita in conditiile in care modelele atingeau viteze de peste 144 km/h. Modelul Reinastella cu 8 cilindri a fost introdus in 1929 si a stat la baza modelului Suprastella (1939).

Pentru seria Grand Renault, s-au utilizat cantitati importante de alumniniu. Motoarele, frânele, transmisia, dar si alte componente ale masinii erau din aluminiu. Din nefericire modelele au fost distruse pentru aluminiu care era necesar pentru productia de tehnica militara.
Perioada postbelica (1939-1971)

in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, fortele germane au invadat Franta in cadrul Operatiunii Rosu (10 mai 1940), avansând spre coasta Atlanticului. Fabrica Renault a fost preluata de nemti, fiind administrata de Daimler-Benz producând automobile pentru Germania Nazista, in cele din urma fabrica Renault de la Billancourt a fost printre primele tinte ale bombardamentului Fortelor Aliate venite sa elibereze Franta de sub ocuparea nazisa. Dupa eliberarea Frantei, Louis a fost arestat si incarcerat la Fresnes, fiind acuzat de "relatii comerciale cu dusmanii". inaintea eliberarii din 1944, Louis Renault a decedat in timp ce isi pregatea apararea. in urma necropsiei, s-a descoperit cã decesul a survenit in urma fracturarii gâtului. Acest indiciu pune sub semnul intrebarii cauzele mortii lui Louis Renault, sugerând faptul ca acesta a fost ucis. Dupa moartea sa, activele sale industriale au fost confiscate de guvernul provizoriu condus de Generalul Charles de Gaulle. Fabricile Renault au fost nationalizate devenind Régie Nationale des Usines Renault fiind conduse de Pierre Lefaucheux.

in anii de dupa nationalizare, Renault a cunoscut o renastere, ilustrata de lansarea modelului 4CV care avea motorul amplasat in partea din spate a masinii. Modelul a fost lansat in 1946 si in scurt timp a aratat ca este un rival redutabil al unor masini celebre ca de exemplu Morris Minor si Volkswagen Beetle; succesul a constat in vânzari de peste o jumatate de milion de unitati si i-a convins pe cei de la Renault sa-l lase in productie pâna in 1961. De asemenea intre anii 1951 si 1960 s-a produs modelul Renault Fregate, care dispunea de un motor de 4 cilindri si o capacitate cilindrica de 2 litri.

Renault s-a folosit de competitiile automobilistice pentru a promova modelul Renault 4CV, masina câstigând de doua ori cursa de 24 ore de la Le Mans si cursele Mille Miglia ca si raliul de la Monte Carlo.

inlocuitor pentru modelul 4CV a fost modelul Dauphine, care s-a vândut extrem de bine, astfel incât compania a extins productia si vânzarile in alte tari, inclusiv Africa si America de Nord. in România, modelul s-a bucurat de un mare succes fiind importata ultima versiune numita Gordini. insa in America de Nord, inca de la inceput (1960) autoturismul nu s-a vândut prea bine. intr-o incercare de a reveni la succesul obtinut de 4CV, Renault a lansat douã automobile care urmau sã devina modele de succes, Renault 4 si Renault 8 (acesta a fost produs si in România – si se numea Dacia 1100) in 1961 si respectiv 1962. Renault 4 a fost produs pâna in 1992. Ambele autoturisme au continuat traditia participarilor la cursele automobilistice; aceasta traditie a fost ulterior sprijinita de compania Alpine. Datorita succesului celor doua modele, Renault a mai lansat in 1966 modelul Renault 16. Prin acest model Renault a creat primul hatchback din lume, apoi clasa subcompacta.
Era moderna (1972-1980)

in 1972, Renault, a lansat un model compact si economic denumit Renault 5, anticipând criza de combustibil din 1973, modelul fiind vândut si in Statele Unite sub numele Le Car. in acelasi an compania Renault devine Campioana Mondiala de Raliuri prin rezultatele remarcabile obtinute de Renault 5. 5-ul a ramas in productie pâna in 1984, când a fost inlocuit cu Super5. Reteta a fost oarecum aceeasi, Renault Super5 a mostenit formele parintelui sau. Criza energeticã a oferit companiei Renault sansa sa recucereasca piata nord-americana; in ciuda succesului de care s-a bucurat modelul Dauphine in Statele Unite in anii 1950, practic anii 1970 au insemnat pentru Renault disparitia de pe piata americana.

Totusi, la inceputul deceniului, când criza energeticã a lovit continentul si era nevoie de masini mai mici si mai economice, Renault dorea cu ardoare si incepea sã planifice intoarcerea pe piata americana, printr-o asociere cu fabricantul American Motors Corporation (AMC). Aceasta nu a fost prima colaborare dintre cele doua companii. Anterior, AMC Rambler a fost comercializat prin IKA-Renault in Argentina sub marca Renault Torino.

Din 1962 pâna in 1967, Renault a asamblat in fabrica sa din Belgia sedanul Rambler Classic. Renault nu a avut automobilele de lux sau de dimensiuni mari in gama de produse, asa ca „Rambler Renault” a fost o alternativã la modelul Mercedes-Benz "Fintail". Asemanator cu soarta modelului Mercedes, multe dintre Rambler-uri au ajuns taxiuri.

Aceasta a fost una din seria de colaborari; intre anii 1960 si 1970, Renault a fondat filiale in Estul Europei — cea mai importanta fiind Uzina Dacia din România —, in Africa de Sud si a pus bazele unei colaborari cu Volvo si Peugeot (de exemplu, pentru dezvoltarea motorului PRV V6, care a fost folosit dupa 1970 pe Renault 30, Peugeot 604 si Volvo 260). in America de Nord, Renault a continuat sã-si sporeasca controlul asupra AMC, in 1980 detinea 55% din actiunile companiei; asocierea Renault-AMC a avut ca rezultat patrunderea vehiculelor Jeep in Europa. Unii considerã ca Jeep XJ Cherokee a fost un proiect realizat de inginerii celor doi producatori AMC si Renault, având la baza Seria XJ (AMC a insistat ca XJ Cherokee sa fie proiectata de ei; totusi inginerii de la Renault au proiectat suspensia pãrtii din fatã „Quadra-link” pentru seriile XJ).

Renault a vândut o serie de modele interesante in USA in anii 1980, in special autoturisme cu o imagine simpla dar inconfundabile, Renault Alliance GTA (Renault 9) si GTA convertibilã (un sistem automat de decapotare) de asemenea motorul de 2,0 litri – un motor mare pentru o masina din clasa ei; Renault a vândut si alte modele in Statele Unite in timpul anilor 1980. Totusi dupa asasinarea presedintelui Renault, Georges Besse, in 1986, Renault a vândut AMC celor de la Chrysler. Renault Medallion (25 in Europa) (sedan si wagon) a fost a vândut intre 1987 si 1989 prin reprezentantii Jeep-Eagle. Jeep-Eagle a fost o noua divizie creata de Chrysler dupa cumpararea American Motors Corporation (AMC). Produsele Renault nu au mai fost importate in Statele Unite dupa 1989.

in urma ultimei colaborari dintre American Motors Corporation si Renault a luat nastere modelul Eagle Premier; acesta era un sedan de clasa mare cu patru usi, proiectat de o echipa comuna. Modelul a fost proiectat in Bramalea, Ontario, Canada, si avea sa stea la baza altor modele cu o platforma comuna (Chrysler LH platform): Eagle Vision si Chrysler 300M.

intre 1960 si 1980, Renault a inceput sa se implice mai activ in motor-sport, in special in Formula 1. Compania a mai revolutionat industria auto prin modelul Renault Espace care a fost primul minivan din lume.[necesita citare] A doua generatie Renault 5, Renault 9 (câstigatoare a titlului: „Cea mai buna masina a anului in Europa”) si modelul de lux Renault 25 au contribuit la cladirea reputatiei, dar in acelasi timp compania avea de suferit la capitolul calitate; problemele au atins apogeul cu modelul Renault 14 la inceputul anilor 1980.
Restructurarea (1981-1991)

Cu toate ca modelele Renault se bucurau de succes atât pe strada cât si in competitiile sportive, compania avea pierderi de un milion de franci pe luna, iar in 1984, a inregistrat un deficit de 12,5 milioane de franci. Aceasta situatie a determinat statul sa intervina si l-a numit presedinte pe Georges Besse. El a redus dramatic din costuri, compania s-a retras din competitiile sportive si a concediat numerosi salariati. incercarea lui Basse de a reduce din deficitul din anii anteriori, incepea sa dea rezultate, insa in noimbrie 1986 acesta a fost asasinat de gruparea terorista Action Directe. Succesorul la conducerea companiei a fost Raymond Lévy, acesta a continuat pe aceeasi linie ca Basse, incât la sfârsitul anului 1987 compania inregistra o revenire financiara.

La inceputul anilor 1990, Renault a lansat mai multe modele de succes, printre care Clio care a inlocuit modelul de success Renault 5, lansarea celei de a doua generati a modelului Renault Espace, Renault Twingo, Renault Laguna si Renault 19. La mijlocul anilor 1990, Renault 19 a fost inlocuit de Renault Mégane care a fost prima masina din lume care a acumulat 4 stele la testele de siguranta EuroNCAP. in 1998, Renault a continuat sa surprinda, prin lansarea modelului Mégane Scénic, model care a reprezentat debutul unei noi clase de automobile, si anume clasa monovolumelor compacte. Succesul companiei a determinat reintrarea in competitiile sportive prin implicarea in Formula 1. Astfel Renault a colaborat cu Williams in anii 1992, 1993, 1996 si 1997 si cu Benetton in 1995.
Privatizarea (1996 - 1999)

Privatizarea companiei, care s-a realizat in anul 1996, i-a permis acesteia sa isi deschida noi fabrici in Europa de Est si America de Sud, incluzând aici o noua fabrica in Brazilia si modernizarea celor din Argentina si Turcia. La inceputul secolului 21, Renault se remarca printr-un design distinct si ciudat; a doua generatie a modelului Laguna si Mégane se bucura de succes si datorita designului cu forme unghiulare. insa au existat modele care nu s-au bucurat de acelasi succes, astfel modelul coupé Avantime, care avea un design bizar, a inregistrat vânzari foarte slabe. intr-o situatie similara se afla si modelul de lux Renault Vel Satis. Renault este producatorul cu cel mai mare numar de modele care au obtinut maximul de stele la testele EuroNCAP, prima care a primit 5 stele a fost modelul Laguna.

Renault este proprietarul companiilor Samsung Motors (Renault Samsung Motors) si Dacia; de asemenea mai detine 20% din actiunile Grupului Volvo, excluzând divizia de autoturisme Volvo, care este in posesia celor de la Ford Motor Company. Renault detine 99% din actiunile Uzinei Dacia, fabrica unde s-au produs timp de 30 de ani peste 2 milioane de autoturisme, cele mai multe modele ce au avut la baza platforme Renault.
Alianta Renault Nissan (2000-in prezent)

Pe 27 martie 1999 se formeaza Alianta Renault-Nissan, formându-se o companie mixta fraco-japoneza, fiecare având propria identitate de marca. Astfel Renault detine 44,4% din actiunile Nissan, iar acestia detin 15% din actiunile celor de la Renault, insa fara drept de vot. in anul 2005, Nissan detinea 5,74% din piata mondiala, iar Grupul Renault avea o cota mai mica, de numai 4,04% din piata mondiala, astfel Alianta Renault-Nissan detinea 9,8% din piata cu 3.597.748 automobile vândute de constructorul japonez si 2.531.500 de automobile vândute de Grupul Renault, plasând alianta pe locul 4 in lume dupa GM, Toyota si Ford.

in anul 2004, cooperarea dintre cei doi constructori a avut ca rezultat crearea „platformei comune B”, pe baza careia s-au construit modelele Renault Modus, Nissan Tiida, Nissan Lafesta, Renault Mégane (lansat in anul 2002) si Dacia Logan (lansata in 2004, insa modelul era produs pe o versiune modificata a platformei B). Un alt exemplu al cooperarii dintre Renault si Nissan l-a reprezentat dezvoltarea primelor motoare comune.

in 2006, Alianta Renault-Nissan isi manifesta interesul pentru Uzina Daewoo de la Craiova, anuntul a fost facut prin Directorul General al Automobile Dacia, François Fourmont. insa competitia pentru aceasta uzina este foarte strânsa, acest lucru s-a produs datorita statului român care intentioneaza sa vânda pachetul majoritar unui investitor strategic. in copetitie au intrat: General Motors, Ford, Alianta Renault-Nissan si Chery Automobile (China). Pe 6 iulie 2007, AVAS anunta deschiderea documentatiei depuse de Ford, acesta a fost singurul constructor care a continuat tratativele cu Comisia de Privatizare. Astfel Ford va cumpara 72,4% din pachetul de actiuni ale Companiei Automobile Craiova (Daewoo Craiova).

La sfârsitul anului 2006, alianta cauta un partener nord-american pentru a-si consolida pozitia pe piata americana. in momentul actual Nissan este singur pe piata americana detinând o cota de piata de numai 6%, iar Renault lipseste cu desavârsire de pe aceasta piata de ani buni. Dupa discutiile esuate cu GM, Alianta Renault-Nissan s-a indreptat spre Ford, insa dupa demiterea lui Bill Ford (Director General Ford) discutiile s-au blocat. Actualul director Alan Mulally, fost director la Boeing, prefera sa se ocupe de gravele probleme din interiorul companiei. O alianta intre cele trei companii ar atinge la nivel global o cota de piata de 21%. Cu toate acestea, managerii Ford nu se grabesc sa declanseze negocierile.